محل تبلیغات شما
پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله وسلم فرموده اند:

كل اربعین دارا جیران من بین یدیه و من خلفه و عن یمینه و عن شماله»

هر چهل خانه همسایه( از چهار سمت و سو ) محسوب می شوند از رو به رو و از عقب و از راست و از چپ*

بحار ج6 ص 43

* در شهرهای كوچك تقریبا تمام شهر را فرا می گیرد جالب توجه اینكه قرآن در آیه 36 نساء علاوه بر ذكر همسایگان نزدیك، تصریح به حق همسایگان دور كرده است زیرا كلمه همسایه معمولا مفهوم محدودی دارد و برای توجه دادن به وسعت مفهوم همسایه راهی جز این نبوده كه نامی از همسایگان دور نیز صریحا برده شود. و نیز ممكن است همسایگان دور همسایگان غیر مسلمان باشند زیرا حق جوار در اسلام منحصر به همسایگان مسلمان نیست مگر آنهایی كه با مسلمانان سر جنگ داشته باشند.


و فرموده اند:

من كان یومن بالله و الیوم الاخر فلیحسن الی جاره»

هركس به خدا و روز قیامت ایمان دارد باید به همسایه اش احسان كند.

مكاسب شیخ ، قاعده نفی ضرر


و فرموده اند:

من آذا جاره حرم الله علیه ریح الجنة و ماویه جهنم و بئس المصیر و من ضیع حق جاره فلیس منا و ما زال جبرئیل یوصینی بالسواك حتی ظننت انه سیجعله فریضة و ما زال یوصینی بقیام الیل حتی ظننت ان خیار امتی لم یناموا »

هركس همسایه خود را بیازارد بوی بهشت را خدا بر او حرام می گرداند و جایگاه چنین كسی جهنم خواهد بود و بدجایی است و هركس حق همسایه خود را از میان ببرد از ما نیست، پیوسته جبرئیل مرا درباره همسایگان سفارش می كرد كه خیال كردم همسایه را هم وارث قرار خواهد داد .

و همیشه سفارش به مسواك كردن می كرد تا این كه گمان بردم این كار واجب خواهد شد

هم چنین مرا به شب زنده داری توصیه می نموده به طوری كه گمان كردم نیك مردان امتم شب را هرگز نخواهند خوابید.

وسائل ج 11 ص 283


و فرموده اند:

اثنان لاینظر الله یوم القیامة قاطع الرحم و جار السوء »

خداوند در روز قیامت به دوگروه نظر رحمت نمی كند

كسانی كه قطع رحم می كنند و كسانیكه موجب اذیت و آزار همسایه را فراهم می كنند.

اثنی عشریه دوبندی


و فرموده اند:

من غلق بابه خوفا من جاره علی اهله و ماله فلیس جاره بمومن.»

كسی كه درب خانه اش را به علت ترس از همسایه اشنسبت به مال و عرض ببندد ، همسایه اش مومن نیست.

پس به ایشان عرض شد: یا رسول الله حق همسایه بر همسایه چیست؟ فرمود:

من ادنی حقوقه علیه ان استقرضه اقرضه و ان استعانه اعانه و ان استعار منه اعاره و ان احتاج الی رفده رفده و ان دعا اجابه و ان مرض عاده و ان مات شیع جنازته و ان اصاب خیرا فرح به و لم یحسده علیه و ان اصاب مصیبة حزن لحزنه و لا یستطیل علیه ببناء سكنه فیوذیه باشرافه علیه و سد منافذ الریح عنه و ان اهدی الی منزله طرفة اهدی له منها اذا علم انه لیس عنده مثلها او فلیسترها عنه و هن عیاله ان شحت نفسه بها. ثم قال: اسمعوا ما اقول لكم لم یود حق جاره الا قلیل ممن رحمه الله و لقد اوصانی الله بالجار حتی ظننت انه سیورثه »

كوچكترین حق همسایه بر همسایه این است كه اگر از او قرض خواست به او قرض دهد و اگر كمك خواست او را كمك كند و اگر چیزی به عنوان عاریه خواست به او امانت دهد و اگر احتیاج به عطا و بخشش دارد به او عطا كند و اگر از او دعوت كرد دعوتش را اجابت كند و اگر مریض شد از او عیادت كند و اگر از دنیا رفت به تشییع جنازه او حاضر شود و اگر خیر و خوبی به او رسد خوشحال گردد و بر او حسد نورزد و اگر مصیبتی به او رسید به غم او غمناك شود ، ساختمان منزل خود را بلند نسازد كه سبب آزار و اذیت او شود نسبت به اشرافی كه به منزل او پیدا می كند و مهم ترین این كه جلوی فضا و دیدگاه او را سد نكند و از ورود و خروج هوای سالم به منزل او جلوگیری نكند و اگر چیزی خریده به منزل خود می برد از آن میوه خریداری شده به همسایه هدیه كند در صورتیكه بداند او ندارد یا اینكه او را پوشانده وارد خانه خود نماید كه همسایه و فرزندانش آن را نبینند در صورتیكه نفسش نسبت به آن بخیل است.

سپس فرمود: بشنوید آنچه را كه برای شما می گویم: حق همسایه را ادا نمی كند مگر اندكی از افراد كه مورد ترحم خداوند متعال قرار گرفته باشند و خداوند آنگونه به من توصیه نمود و نسبت به همسایه كه گمان كردم همسایه یكی از ارث برندگان انسان به شمار می آید.
مستدرك الوسائل ج 2 ص 79

و فرمودند:

حرمة الجار علی الجار كحرمة امه »

احترام همسایه نسبت به همسایه همچون احترام مادر است.

مستدرك الوسائل ج 2 ص 79


و فرمودند:

لیس بالمومن الذی یشبع و جاره الی جنبه جائع »

مومن نیست كسی كه شكمش سیر باشد و در كنار او همسایه اش گرسنه باشد

مستدرك الوسائل ج 2 ص 79


و فرمودند:

التمسوا الجار قبل الشراء الدار و الرفیق قبل الطریق »

قبل از خریدن خانه و مسكن خود از همسایگان آن خانه جستجو كنید و قبل از راه رفیق راه خود را تعیین كنید.

مستدرك الوسائل ج 2 ص 79

و فرمودند:

لیس منا من لم یامن جاره بوائقه »

از ما نیست كسی كه همسایه او از شر او ایمن نباشد »

بحار ج 74 ص 151


به پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله عرض شد : زنی هست كه همیشه در همه ایام روزه است غیر از روزهای حرام و شبها را به نماز و مناجات و شب زنده داری می گذراند. ولی همسایه خویش را با زبان می آزارد. فرمود: روزه و عبادت و شب زنده داری او ارزشی ندارد و اهل جهنم است.»

عرض كردند: زن دیگری است كه فقط نمازهای یومیه را می خواند و روزه ماه مبارك رمضان را می گیرد اما همسایه را آزار نمی دهدرسول اكرم (ص) فرمودند: ‌هی من اهل الجنة» او اهل بهشت است.

مستدرك الوسائل ج 2 ص 79

به نقل از رساله حقوق امام سجاد شرح نراقی

هم مرگ بر جهان شما نیز بگذرد

خواستم می بخورم تلخی دوران نگذاشت

زن بود اعینه حسن جمال

همسایه ,كه ,ان , ,ص ,كند ,و اگر ,و ان ,الوسائل ج ,ج 2 ,كند و

مشخصات

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

tiodiconrui نمایندگی ایمان طپش ورزش مطالب اینترنتی مشاوره تحصیلی مدارس و دانشگاه ها abnenofe رزل یا خوش قلب؟! بسم الله الرحمن الرحیم شعر شاعر هاست و دامین